AKTUALNOŚCI >> Oświadczenie Zarządu Mabion S.A.

Oświadczenie Zarządu Mabion S.A.

Szanowni Państwo,

Spółki Pfizer i Mylan poinformowały w poniedziałek o zamiarze połączenia Upjohn, wydzielonego podmiotu z grupy Pfizer, ze spółką Mylan. Zdarzenie to nie ma wpływu na codzienną współpracę zespołów Mabion i Mylan w zakresie rejestracji leku MabionCD20 na rynku europejskim. W przypadku wystąpienia zmian w tym obszarze, Spółka poinformuje o tym rynek za pośrednictwem oficjalnych kanałów.

Jak wynika z dostępnych publicznie informacji, Pfizer nie wniesie do nowopowstałego podmiotu projektów związanych z rozwojem leków biopodobnych, co jest istotne biorąc pod uwagę fakt, iż zarówno Mabion jak i Pfizer rozwijają lek onkologiczny z substancją czynną rituximab. Dodatkowo, w dostępnych materiałach pojawiają się informacje, że Pfizer będzie koncentrował się na innowacyjnych projektach, co może sugerować, że leki biopodobne nie będą dla koncernu kluczowym obszarem rozwoju.

Jednocześnie chcemy podkreślić, że transakcja ta wpisuje się w trend, który obserwujemy od dłuższego czasu, czyli konsolidację rynku i łączenie się podmiotów na rynkach, na których działa Mabion S.A., co w naturalny sposób zmniejsza konkurencję bezpośrednią.

Tymczasem kontynuujemy działania związane z procesem rejestracji MabionCD20 w Unii Europejskiej. Nasz zespół pracuje obecnie nad opracowaniem odpowiedzi na pytania otrzymane od europejskiego regulatora w ramach Dnia 180. Podtrzymujemy nasze stanowisko dot. finalnej decyzji EMA, której spodziewamy się do końca bieżącego roku.

Dr Inż. Sławomir Jaros

Członek Zarządu Mabion S.A. ds. Operacyjnych i Naukowych